Κερατόκωνος

Τι είναι ο Κερατόκωνος;

Ο κερατόκωνος είναι μία μη φλεγμονώδης πάθηση του κερατοειδούς του ματιού, κατά την οποία η επιφάνεια του κερατοειδούς προοδευτικά παραμορφώνεται παίρνοντας μία «κωνική» μορφή.

Η διαταραχή συνήθως κάνει την εμφάνισή της μετά την εφηβεία αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε πιο μικρές ηλικίες. Στα αρχικά στάδια χαρακτηρίζεται από αύξηση του αστιγματισμού που προσωρινά μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά. Καθώς όμως εξελίσσεται η πάθηση προκαλεί προοδευτική μείωση της όρασης, η οποία δεν βελτιώνεται με γυαλιά.

Ποια είναι τα αίτια

Τα αίτια που προκαλούν τον κερατόκωνο δεν είναι γνωστά. Γενικά θεωρείται μια κληρονομική ασθένεια αν και πολλά περιστατικά δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό και φαίνεται να σχετίζεται με αλλεργίες και με το τρίψιμο των ματιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Συνήθως τα πρώτα σημάδια είναι η συνεχώς αυξανόμενη μυωπία και ο αστιγματισμός, η σύγχυση της όρασης με παραμόρφωση των εικόνων και η θολή όραση που δεν διορθώνεται με γυαλιά.

Άλλα συμπτώματα του κερατοκώνου είναι:

  • Ευαισθησία στο φως
  • Δυσκολία οδήγησης κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Ανώμαλος αστιγματισμός που δεν διορθώνεται με γυαλιά
  • “Εικόνες “φαντάσματα” – εμφάνιση πολλών εικόνων όταν κοιτάζουμε ένα αντικείμενο
  • Διπλωπία ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Δυσανεξία μαλακών φακών επαφής
  • Ερεθισμός των ματιών, υπερβολικό τρίψιμο των ματιών.

Όταν ο κερατόκωνος είναι αρχόμενος μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και η διάγνωση γίνεται με την τοπογραφία κερατοειδούς.

Διάγνωση

Η πιο αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης του κερατοκώνου είναι η τοπογραφία κερατοειδούς. Με την εξέταση αυτή λαμβάνεται μια έγχρωμη απεικόνιση του κερατοειδούς με βάση της οποίας γίνεται διάγνωση ακόμα και στις υποκλινικές μορφές κερατοκώνου, δηλαδή εκείνες που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

Αντιμετώπιση – παρακολούθηση κερατοκώνου

Από την στιγμή που θα διαγνωστεί ο κερατόκωνος θα πρέπει ο ασθενής να παρακολουθείται συστηματικά. Όταν ο κερατόκωνος εξελίσσεται γίνεται θεραπεία με CXL (Corneal Collagen Cross Linking /διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς) με την οποία πολλαπλασιάζονται οι δεσμοί μεταξύ των κολλαγόνων ινών του κερατοειδούς με σκοπό την σταθεροποίηση του. Θεραπεία στον κερατόκωνο δεν υπάρχει. Σκοπός είναι να σταθεροποιηθεί για να μην επιδεινωθεί η ποιότητα της όρασης του ασθενούς.

Βελτίωση όρασης

Στα αρχικά στάδια του κερατοκώνου μπορεί να χρησιμοποιηθούν γυαλιά ή μαλακοί φακοί επαφής για να διορθώσουν την ήπια μυωπία και αστιγματισμό. Σε πιο προχωρημένους κερατόκωνους η χρήση ειδικών κερατοκωνικών φακών βοηθάει τον ασθενή να έχει καλύτερη όραση.
Άλλες επιλογές για την βελτίωση της οπτικής οξύτητα είναι η ένθεση ενδοκερατικών δακτυλίων μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς για να τον επιπεδώσουν, αλλάζοντας το σχήμα και τη θέση του κώνου.

Κερατοκωνικοί Φακοί

Η εφαρμογή κερατοκωνικών φακών σε ασθενείς είναι μια διαδικασία που γίνεται από ειδικούς που έχουν εμπειρία και γνώση του αντικειμένου. Λόγω της μακροχρόνιας ενασχόλησης μου με αυτή την διαδικασία είμαι σε θέση να καλύψω κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του με τους κατάλληλους κερατοκωνικούς φακούς.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες κερατοκωνικών φακών επαφής. Οι βασικές ομάδες που χρησιμοποιώ στην κλινική μου πράξη είναι:

  • Μαλακοί
  • Υβριδικοί
  • Σκληρικοί

Η σύγχρονη τεχνολογία και η μεγάλη γκάμα των φακών επαφής μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε σε ΟΛΟΥΣ τους ασθενείς με κερατόκωνο τον ενδεδειγμένο κερατοκωνικό φακό που θα πέτυχει αρίστη ανοχή και βέλτιστη όραση.

Χειρουργική

Η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι απαραίτητη ΜΟΝΟ σε πολύ προχωρημένο στάδιο κερατοκώνου λόγω ουλοποίησης, εκτεταμένης λέπτυνσης ή δυσανεξίας φακών.

Συχνές ερωτήσεις

Πότε πρέπει να κάνω τοπογραφία του κερατοειδούς;

Όταν υπάρχει αύξηση του αστιγματισμού, δυσκολία στην όραση ή οικογενειακό ιστορικό. Είναι προτιμότερο να γίνει μια περιττή τοπογραφία από το να μην διαγνωστεί έγκαιρα ο κερατόκωνος.

Έχω υπερμετρωπία/υπερμετρωπικό αστιγματισμό, μπορεί να έχω κερατόκωνο;

Σπάνια μεν αλλά υπάρχει πιθανότητα κερατοκώνου και σε ασθενείς με υπερμετρωπία/υπερμετρωπικό αστιγματισμό

Θα τυφλωθώ από τον κερατόκωνο;

Ο Κερατόκωνος δεν τυφλώνει αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση και σωστή παρακολούθηση. Η θεραπεία με CXL αποτελεί επανάσταση στην αντιμετώπιση του κερατοκώνου γιατί σταθεροποιεί την πάθηση. Όσο πιο νωρίς διαγνωσθεί τόσο πιο καλή όραση θα έχει ο ασθενής.

Πόσο συχνά πρέπει να παρακολουθώ τον κερατόκωνο μου;

Ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και το στάδιο του κερατοκώνου, όσο πιο νέος και όσο πιο προχωρημένος είναι χρειάζεται πιο συχνή παρακολούθηση. Η συχνότητα κυμαίνεται από εξέταση κάθε 2 μήνες μέχρι μια φορά τον χρόνο.