Παθήσεις Βλέφαρων

Εντρόπιο

Εντρόπιο ονομάζουμε την στροφή του βλεφάρου προς τα έσω. Συνήθως επηρεάζει το κάτω βλέφαρο, αλλά δεν είναι απίθανο να προσβάλει και το πάνω. Ένα ήπιο εντρόπιο μπορεί να προκαλεί περιστασιακό ερεθισμό, ενώ ένα σοβαρό εντρόπιο μπορεί να απειλήσει ακόμη και την όραση.
Η πιο συχνή αιτία εμφάνισης του εντροπίου των κάτω βλεφάρων είναι η αστάθεια της στήριξης των βλεφάρων που σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία. Τραυματισμοί με χημικά και φλεγμονώδεις διαταραχές του επιπεφυκότα των βλεφάρων είναι πιο σπάνια αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε εντρόπιο. Στο εντρόπιο των βλεφάρων οι βλεφαρίδες έρχονται σε επαφή με τον κερατοειδή με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Το μάτι είναι κόκκινο, δακρύζει και ο ασθενής έχει θολή όραση και έντονα ενοχλήματα.

Εκτρόπιο

Εκτρόπιο ονομάζουμε την στροφή του βλεφάρου προς τα έξω. Συνήθως αφορά τα κάτω βλέφαρα. Οι περισσότερες μορφές οφείλονται σε χαλάρωση των ιστών λόγω αλλοιώσεων σχετιζόμενων με την ηλικία και σπανιότερα σε ουλές λόγω τραύματος. 

Η πάρεση του προσωπικού νεύρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εκτρόπιο. Οι ασθενείς ανάλογα με το βαθμό του εκτροπίου εμφανίζουν συμπτώματα όπως δάκρυσμα, αίσθημα ξένου σώματος, ερεθισμένα και κόκκινα μάτια και έκκριση βλέννας. Αυτά οφείλονται σε υπερβολική έκθεση του ματιού και ανεπαρκή ενυδάτωση.

Τόσο το εντρόπιο όσο και το εκτρόπιο μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά με μια απλή χειρουργική επέμβαση, κάνοντας τοπική αναισθησία. Η ανάρρωση του ασθενούς είναι γρήγορη και διαρκεί μερικές μόλις ημέρες.