Πτερύγιο

Πτερύγιο

Το πτερύγιο είναι μια καλοήθης υπερπλασία του επιπεφυκότα που επεκτείνεται και εφιππεύει τον κερατοειδή συνήθως από τη ρινική του πλευρά.

Η έκθεση στον ήλιο (υπεριώδης ακτινοβολία), η σκόνη και η ξηρή ατμόσφαιρα φαίνεται να είναι εκείνοι οι παράγοντες που προδιαθέτουν για το σχηματισμό πτερυγίων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, αίσθηση ξένου σώματος και κνησμό, ενώ η επέκτασή τους μπορεί να επηρεάσει την όραση είτε με απευθείας κάλυψη του οπτικού άξονα, είτε με παραμόρφωση του κερατοειδή προκαλώντας αστιγματισμό.

Τα πτερύγια δεν υποχωρούν με κάποιο φάρμακο. Η αντιμετώπιση τους είναι χειρουργική.  Η επέμβαση αφαίρεσης πτερυγίου διαρκεί μερικά λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του πτερύγιο (πρωτοπαθες ή υποτροπιάζον).

Παρά τη σωστή όμως χειρουργική αφαίρεση, το πτερύγιο μπορεί να υποτροπιάσει, ιδίως σε νεαρά άτομα. Ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται μετεγχειρητικά συχνά και να ακολουθεί την ενδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία για να προληφθεί έγκαιρα πιθανή υποτροπή.  Επίσης, ένα μέτρο που βοηθά είναι η προστασία των ματιών από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία με κατάλληλα γυαλιά και η αποφυγή περιβάλλοντος με πολλή σκόνη ή μεγάλη ξηρότητα.