Πρόληψη

Η πρόληψη είναι υποχρέωση για τον καθένα από εμάς για να διατηρήσουμε την υγεία μας. Η όραση θεωρείται η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις. Περίπου το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου ασχολείται με την επεξεργασία και ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης. Η καλή όραση έχει άμεση σχέση με την καλή ποιότητα ζωής.

Συνήθως περιμένουμε κάποια ενόχληση – σύμπτωμα για να απευθυνθούμε στον γιατρό. Υπάρχουν όμως παθήσεις που δεν προκαλούν κάποια ενόχληση στα αρχικά στάδια.

Το ίδιο ισχύει και στην οφθαλμολογία όπου διάφορες παθήσεις μπορεί να ξεκινούν χωρίς κλινικά συμπτώματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γλαύκωμα.

Η εξέλιξη της οφθαλμολογίας με την αναπόσπαστη χρήση της τεχνολογίας μας επιτρέπει να διαγνώσουμε πολλές παθήσεις τόσο οφθαλμικές όσο και συστηματικές (διαβήτης, η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρωση, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά) στα πρώιμα στάδια της εμφάνισής τους.

Με τον ετήσιο  οφθαλμολογικό έλεγχο (check-up)  είμαστε σίγουροι για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της όποιας παθολογικής κατάστασης.

Θα πρέπει βέβαια να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συμπτώματα που απαιτούν άμεση εξέταση και έλεγχο όπως:

Πόνος και ερυθρότητα

Αιφνίδια απώλεια όρασης σε ένα ή και στα δύο μάτια

Ξαφνική θόλωση ή ομιχλώδης όραση

Εμφάνιση λάμψης φωτός (αστραπές) ή πληθώρας σκοτεινών κηλίδων (που μπορεί να έχουν σχήμα σαν αράχνες, μαύρα στίγματα, καπνός κτλ) στο οπτικό πεδίο

Φωτοστέφανο γύρω από μια πηγή φωτός

Σταδιακή απώλεια όρασης (σαν κουρτίνα που πέφτει)

Απώλεια περιφερειακής όρασης

Διπλωπία (διπλή όραση)

Η οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι ανώδυνες και άμεσες. Μην αφήνετε τον χρόνο να περνάει εις βάρος της υγείας σας.